fredag 24 januari 2014

LCHF-Pizza (blomkålsbotten)

Hur resonerar ni kring att försöka hitta substitut till olika maträtter? Brukar ni försöka att hitta ett sådant nära alternativ som möjligt till "den vanliga maten" eller vill ni helt lämna de traditioner och istället komma på helt nya vanor?

Jag tycker att det är svårt att helt byta alla traditioner och vanor som man växt upp med och försöker därför så gott det går ofta hitta substitut för alla kolhydrater som jag undviker. Ikväll var en typisk sådan kväll, vi åt nämligen pizza. Pizza utan brödbotten, fungerar det? Kan det verkligen smaka bra/ vanligt? Svaret är att det går!

Jag googlade lite på nätet och hittade denna hemsidan (Länk) med ett otroligt gott recept på en pizzabotten.

Receptet i snabba drag:

- 4 dl riven blomkål
-4 dl riven ost
-1 stycken (jag tog 2 stycken, på grund av att osten var fryst) ägg
-salt
-peppar

Tryck ut smeten på en bakplåt med bakplåtspapper, till ett ca 0,8 cm tunt lager.
225 grader celsius i ugnen i 15 minuter.

Efter att man gräddat bottnen i ugnen i 15 minuter, lägger man på tomatsåsen och valfritt pålägg+riven ost. Grädda ytterligare ca 10 minuter på samma temperatur som tidigare.

Detta recept räcker till 4 portioner då man har rikligt med pålägg.


Jag måste ärligt säga att detta fungerar helt utmärkt som en pizza. Det känns verkligen som en "vanlig" pizza. Toppbetyg får den av mig. Jag valde även att grädda den ca 3 minuter extra innan jag la på pålägget för att få en extra krispig botten. 5 poäng av 5 möjliga.

Inga kommentarer: